Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyelvvizsgákról

2008.01.20

 

Nyelvvizsgákról, röviden

            A gimnáziumi tanulók többsége tovább szeretne tanulni az érettségi megszerzése után, de ahhoz, hogy felvegyék kétségtelenül szüksége van pluszpontokra. Az egyik pontszerzési lehetőség, hogy emelt szintű érettségit tesz valaki, amiért 40 pont jár. Ennek nagy a kockázata, hiszen az érettségin szerzett pontjait is beszámítják, és valószínűleg kevesebb pontot tudunk szerezni emeltszinten, mint középszinten. A másik pontszerzési lehetőség a nyelvvizsga, amivel pontot veszíteni nem lehet, csak pontot szerezni, középfokú „C” típusú nyelvvizsgáért 35 pont jár, felsőfokú „C” típusú nyelvvizsgáért 50 pont. Azonban hiába van valakinek két középfokú nyelvvizsgája, nem kaphat érte 70 pontot, hiszen nyelvvizsgák ért maximum 50 pont szerezhető.

            Nem csak emiatt érdemes azonban nyelvvizsgázni. Ma már sehol sem kaphatják meg a végzős hallgatók a diplomát nyelvvizsga nélkül. Ha pedig nem jön össze a felvételid, álláskeresésnél a nyelvtudás a szükséges minimum.

            Nem vitatható tehát, hogy nyelvvizsgára szükség van. De miután eldöntöttük, hogy teszteljük tudásunkat, hirtelen a bőség zavarába kerülhetünk, hiszen ma Magyarországon több nyelvvizsga rendszer választható, amiket érdemes jól meg ismerni, a későbbi sikeres nyelvvizsga érdekében személyre szabottan választani, kinek, melyik a legmegfelelőbb, hiszen van, aki a nyelvtant tudja jobban, más a szavakban erősebb. Az alábbi három táblázat a Magyarországon államilag elismert nyelvvizsgákat tartalmazza. A továbbiakban pedig a kettő leggyakrabban választott nyelvvizsgát szeretném részletesebben bemutatni.

            Legtöbbet a TELC nyelvvizsgáról lehetett mostanában hallani, hiszen idén szeptembertől gyökeresen megváltoztatták a nyelvvizsga rendszerét. Ami eddig középfokú feladatsor volt, most már alapfokú, a régi felsőfok pedig a mai középfoknak felel meg. Ha valaki felsőfokú nyelvvizsgát szeretne, a TELC-nél nem kaphatja meg, ugyanis jelenleg nincs felsőfokú TELC nyelvvizsga. A középfokot viszont sokan választják gimnáziumunkból is. Jászberényben a DER DIE DAS nyelviskola szervez ilyen típusú nyelvvizsgát. A TELC nyelvvizsga nem a nyelvtani tudásra teszi a hangsúlyt, inkább a mindennapi kommunikációra, a nyelv gyakorlati alkalmazására. Nagy előnye, hogy nemcsak Magyarországon fogadják el, hanem az Európai unió számos országában is. Hátránya viszont, hogy a székhely Frankfurtban van, ott javítják a Magyarországon megírt nyelvvizsgákat is, így nem csoda, hogy az írásbeli javítási ideje egy hónap, a nyelvvizsga bizonyítványt az ezt követő egy hónap múlva küldik, de ez sem fix dátum, a nyelvvizsga kézbesítési ideje csúszhat.

            A TELC 2007. szeptember 1.-i változása miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a 2000 óta akkreditált nyelvvizsgarendszer, amit a Budapesti Műszaki Egyetem Idegen Nyelvi Központja dolgozott ki. „Azt szeretnénk megtudni, hogy a vizsgázó mit tud, és nem azt, hogy mit nem tud”- Mondja a szlogen, ám átfogó nyelvtani tudás nélkül nehéz letenni egy középfokú BME nyelvvizsgát, hiszen a tesztsorhoz és a lyukas szöveghez is elengedhetetlen a mély nyelvtani tudás. Felsőfokú nyelvvizsgán még nagyobb hangsúlyt fektetnek a szövegértésre, valamint a nyelvközvetítésére. Szóbeli vizsgán nem annyira fontos a kommunikáció, mint például a TELC-en, sokkal inkább a folyamatos beszéden van a hangsúly (például képleírásnál). Jászberényben a Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági szakképző Iskola szervez BME középfokú nyelvvizsgát, de ha felsőfokú nyelvvizsgát szeretnél tenni, csak Budapesten teheted meg, jelentkezési lapot délután 2 után a Linguart nyelviskolában kérhetsz (Áruház átriuma) délelőtt a Terplán Zénó középiskolában. Ha csak délután tudod intézni a nyelvvizsgád, érdemes jóval a jelentkezési határidő előtt intézkedni, mert a nyelviskola titkársága nincs mindig nyitva még akkor sem, amikor kellene.

A nyelvvizsgák javítása viszont elég gyors, a nyelvvizsga megírása utáni 16. munkanapon már tudhatod, az eredményt.

            Persze egy nyelvvizsgára rengeteget kell magolni, ami nem mindig a kedvenc elfoglaltságunk. Többféle módszer van a tanulására. A szerencsések gyorsan tanulnak szavakat, de a legtöbben közülük gyorsan el is felejtik. Erre gyógymód lehet az, ha a szavakat közvetlen a tanulás után egy órával átismételed, úgy hogy mondatba fogalmazod őket. Aztán ott a szókártyás módszer, amikor pici lapokra felírod a szót magyarul, a másik oldalára pedig angolul/németül és ezek segítségével ismételsz. Ha vizuális típus vagy a szavakat írhatod színes tollal, vagy rajzolhatsz mellé, esetleg elképzelheted a szót egy különleges környezetben, például ahogy egy repülő írja az égre, vagy írhatsz tükörírással.

            A magyaroknak állítólag a legnehezebb megtanulni egy idegen nyelv nyelvtanát, ezért gyakran előfordul, hogy beszélünk egy nyelvet, de helytelenül. Ezt egyféleképpen lehet kiküszöbölni, mégpedig gyakorlással. Egy idő után pedig még meg is lehet szeretni a nyelvtant, főleg ha átlátod a tanult nyelv logikáját, felépítését, ahogy az egyes igeidők egymásra épülnek. Ha végképp nem sikerül megszeretned a nyelvtanulást, nézz feliratos műsorokat, először magyarnyelvű felirattal, később idegen nyelvűvel, végül meglátod milyen örömmel tölt el, mikor rájössz, nincs is szükséged a feliratra, anélkülis érted miről beszélnek.

            Nem érdemes egy nyelvvizsga előtt nagyon izgulni, hiszen nem az életed múlik rajta, ha nem sikerül nem baj, megpróbálod újra. Ha túlságosan izgulsz, ronthat a teljesítményeden, különösen a szóbeli vizsgán. Próbálj magabiztos lenni, beszélj folyamatosan, ha lehet ne mindig tőmondatokban, próbáld magad minél szebben kifejezni, és legyél magabiztos! Ha kedvesen mosolyogsz, az is sokat segíthet .A vizsgáztató is ember, olyan is előfordul, hogy elsüt egy-egy poént, hogy oldja benned a feszültséget. Ez is azt mutatja, hogy nem az a célja, hogy megbuktasson, csak tudni akarja, mire vagy képes. Vizsga előtt egyél meg egy csokit, az mindig segít. Általában írásbeli vizsga közben is lehet enni, de nem érdemes olyan kaját vinni, amivel könnyen bepiszkíthatod a vizsgalapod. Egy-két csoki és fél liter üdítő bőven elég. Akkor se ess kétségbe, ha végleg nem megy egy feladat, olyankor kell csokit enni, mélylélegzetet venni és továbbmenni, majd a végén visszatérsz rá. Ha eleget tanultál a vizsgára, és nem estél kétségbe sehol sikerülni fog és pár hét múlva büszkén viheted osztályfőnöködnek nyelvvizsgád fénymásolatát. Ha mégsem, akkor sem érdemes kétségbe esni, nem a papír a legfontosabb, nem a nyelvvizsgáért kell tanulni, hanem mondjuk azért, hogy eredeti nyelven olvashasd a kedvenc könyvedet, vagy hogy megértsd miről énekel a kedvenc zenekarod. Ha ezt tűzöd ki célul talán még élvezni is fogod a nyelvtanulást.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.